8 fordeler med en sensorisk huske

Shahram Ariafar, Hjelpemiddelkonsulent

Tenk tilbake til da barnet ditt var baby. Hvordan roet du barnet når han/hun gråt? Kanskje du gikk rundt i rommet og svingte dem til de sluttet å gråte. Eller du svøpet dem til de sov. Det å sitte i en gyngestol med babyen på brystet hjalp også. Babyen din kan være voksen, men det å svinge, gynge og svøpe fremdeles har en beroligende effekt.

De siste årene har sensoriske husker blitt et sentralt verktøy i sanseintegrasjon for barn med spesielle behov. Fra økende oppmerksomhets spenn til forbedring av koordinering er fordelene med sensoriske husker uendelige.

La oss ta en titt på hvorfor både barn og foreldre elsker sin sensoriske husker!

1. Styrket vestinulært system

Det vestibulære systemet er det viktigste av kroppens sanser. Det lar oss vite om vi beveger oss, hvor raskt vi beveger oss og i hvilken retning vi går. Et utviklet vestibulært system lar oss navigere i miljøet med selvtillit. Dette fordi hjernen vår vet nøyaktig hvor kroppen er i forhold til andre objekter.

Barn med vestibulær dysfunksjon beveger seg imidlertid ikke like trygt. Kroppen deres vet ikke den nøyaktige plasseringen i rommet. En flott måte å styrke det vestibulære systemet er med en sensorisk huske.

Med hver svingende bevegelse endres ditt barns syn på rommet. De kan kjenne vinden mot ansiktet og kanskje til og med sommerfugler i magen. Hjernen deres begynner å fortelle dem, “OK, utsikten til rommet endrer seg, jeg føler sommerfugler, så jeg må svinge.”

2. Økt balanse og koordinering

En annen fordel med sensoriske husker er økt balanse og koordinering. Når barn har problemer med å bearbeide vestibulær input, vet kroppen ikke hvordan de skal bevege seg i omgivelsene. Når de går for å hoppe, kan de ikke bedømme hvor langt hoppet må være. Hvis de vil gjøre et somersault, vet de ikke at de vil lande på bakken. Selv å glippe opp jakken eller skrive kan være vanskelig.

Når barnet ditt sitter i sin sensoriske huske, får de tillit til at kroppen er trygg – selv når føttene ikke er på bakken. Jo sterkere disse foreningene blir, jo mer forbedres balansen.

3. Romlig bevissthet

Når barnet ditt sitter i terapihusken, legger stoffet press på sensoriske reseptorer. Dette prorioseptive innspillet kalles dyptrykk terapi. Denne stimuleringen kommer barnet ditt til gode ved å la dem føle kroppens bevegelser. De kan føle når armen er utstrakt eller når kneet er bøyd. Denne sensoriske informasjonen gir barnet en bedre forståelse av kroppens beliggenhet.

4. Humør booster

En annen stor fordel med en sensorisk huske er dens evne til å øke ditt barns humør. Dyptrykk terapi har også en positiv effekt på hormonnivåene. Forskere fant ut at dyptrykk terapi faktisk øker «lykkelige» serotoninnivåer med 28% prosent. De fant også at stresshormonet, kortisol, reduserte med 31%.

5. Beroligende effekt

Barn med sensoriske forstyrrelser har vanskelig for å filtrere og organisere sensoriske innspill. Dette overflodet av informasjon legger stress på nervesystemet og forårsaker sensoriske nedsmeltinger. Senseinnspill, som kos og sving, beroliger kroppens “kamp eller flukt” respons. Sensoriske husker gjør at barnet ditt føler seg trygt og beroliger de altfor stimulerte sansene.

6. Økt fokus

Svingende bevegelse og dyptrykk terapi har en organiserende effekt på hjernen. Dette gir dem litt etterlengtet lettelse fra et overveldet nervesystem. Så hva er fordelen Sensoriske husker får barn med autisme til å føle seg mer «i balanse.» På grunn av dette opplever mange foreldre at å huske før eller under leksene øker konsentrasjonen.

7. Styrker muskler

Husketerapi har også fordel av muskeltonus da forskjellige svingeposisjoner kan brukes til å målrette forskjellige muskelgrupper. For å styrke hodet og nakkemusklene, la barnet huske på magen. Hvis barnet ditt lider av svake kjernemuskler, kan du prøve å rulle opp stoffet som en vanlig huske. Mangelen på ryggstøtte vil styrke magemusklene og forbedre holdningen.

8. Tilknytningstid

Som forelder er det ingen bedre følelse enn å se på barnet ditt ha det gøy. Ved å skyve dem på huske, eller bare være i rommet under husketiden, er dette en perfekt tilknytningsmulighet.

Konklusjon

Sensoriske husker er et flott tillegg til ethvert sensorisk diett eller sanserom. Husker er allsidige og kan brukes for over- og understimulerte barn. Sjekk gjerne Skandinavias største utvalg av husker her.

Hvis du føler at barnet ditt vil dra nytte av en sensorisk huske, er det viktig at du snakker med barnets lege. Husk at ditt barns behov kan endres fra dag til dag, og de skal aldri tvinges til å delta i sanseaktiviteter.

Har du sett en forandring hos barnet ditt etter husketerapi? Gi oss beskjed i kommentarene nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *